Vergi paketinin etki analizi: 150,2 milyar TL doğrudan gelir bekleniyor, en çok beklenti yurt içi asgari kurular vergisinde

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kamuoyunda uzun süre tartıştırdıktan sonra önceki gün TBMM’ye sunduğu vergi paketinin etki analizi çalışmalarına göre, vergi paketinin bu haliyle yasalaşması halinde, Maliye’nin beklediği yıllık doğrudan gelir artışı 150,2 milyar lira. Miktarın yarısını yurt içi kurumlar vergisinden gelmesi beklenen gelir oluşturuyor. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uzun süre kamuoyunda tartıştırdıktan sonra önceki gün TBMM gündemine sunduğu vergi paketinin etki analizi çalışmaları tamamlandı.

En çok beklenti yurt içi asgari kurular vergisinde

Yasalaşması beklenen vergi paketinin yasalaşması halinde yapılan hesaplamalara göre, Maliye’nin beklediği yıllık gelir artışı 150,2 milyar lira düzeyinde. Paketin ölçülebilir gelirinin yaklaşık yarısının yurt içi asgari kurumlar vergisi kaleminden gelmesi bekleniyor. Bu kalemden beklenti 70 milyar lira düzeyinde. Küresel Asgari Kurumlar Vergisi uygulamasından ise yıllık 40 milyar lira gelir bekleniyor. Bunun yanı sıra,  EYT’li çalıştıran işverene sağlanan prim desteğinin kaldırılmasından 13,7 milyar lira, kısa vadeli sigorta primlerinin yüzde 2,25’e çıkarılmasından ise yıllık 10,9 milyar lira bekleniyor. Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın kazançlarına uygulanan istisnanın daraltılmasından 7,2 milyar lira, deniz taşıtlarına KDV avantajının sınırlandırılmasından 5,4 milyar lira, serbest bölge kazanç istisnasının ihracatla sınırlandırılmasından ise 2,5 milyar lira bekleniyor.

YİD modeliyle yapılan KOİ projelerinden sağlanan kazançların kurumlar vergisi oranının yüzde 30’a çıkarılmasından ise yıllık 500 milyon lira ek gelir öngörülüyor.

Emekli aylığına yapılan zammın 6 aylık maliyeti 33,2 milyar TL

Etki analizine göre, gelirlerin dışında  en düşük emekli aylıklarının 12 bin 500 liraya çıkarılmasının 6 aylık maliyeti ise 33,2 milyar lira düzeyinde. 

Ancak, bazı düzenlemelerin 2025 yılında yürürlüğe girecek olması ve bazılarının süresinin sınırlı olması nedeniyle toplam bir etki analizi hesaplanması mümkün değil.  Örneğin gider artışı olarak kabul edilen, emekli aylıklarıyla ilgili düzenleme yılbaşında ayrı bir düzenleme yapılmazsa sadece yılın ikinci yarısını için geçerli olacak. Dolayısıyla yıllık etkiyi hesaplarken yılbaşı değil, yürürlük tarihinden itibaren 1 yıllık zaman dilimi varsayılıyor. 

Ekonomim’de yer alan habere göre, Maliye birçok maddeye ilişkin etki analizinde gelir beklentisini paylaşmak yerine, “kayıt dışılıkla mücadeleye katkı sağlayacak”, “vergiye uyumu artıracak” gibi ifadeler kullanması dikkat çekti. 

Mükellef olmadan çalışan 30 bin 378 kişi varmış

Örneğin Maliye Bakanlığı yaptığı denetimlerle 2023 yılında vergi mükellefi olmadan çalışan 30 bin 378 işletme tespit etmiş. Teklifte, kayıt dışı işletmelerin tespiti ve kesilecek cezalara ilişkin bir madde var. Bu maddenin etki analizinde, “Kesilecek cezanın artırılmasının vergi uyumunu artırıcı etkisi olacaktır” ifadeleri dikkat çekti. 

 

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir